JellyPages.com

Friday, June 4, 2010

Kerje

Haha sekian lame xpost.Bz beb..check fire extinguisher..check hose reel..pump dan segale..owh btw lupenak bagitau.Aku da keje.The last Rabu dan Khamis aku check sekolah menengah kat tettt (untuk menjaga nama baik sekolah tersebut) di Shah Alam.And shockly (pada akula) sekolah sekarang is in even worst condition compare to zaman aku skola dulu!Maksud aku in term of fire fighting equipmenst and other facilities tu kire okla rosak.sebab xmaintain. tapi pintu berlubang, dinding berconteng dan macam2 lagila...bertambah jugakla perbendaharaan kata aku bile bace wall grafitti budak2 ni.

Yang menyedihkan aku tengok profession perguruan ni semakin mencabar dalam situasi negara semakin maju ni.Aku tengok cikgu dok mengajar dalam kelas terjerit2, budak2 le buat bodo je kat blakang.Nampak lak abang ensem dengan akak cun tengah check skola difeewitnye plak depan cikgu..sunggoh kuang ajar budak2 tersebut.Cikgu lak selambe je dilayan macam kawan2 seusia dengan diorang ni.Padahal cikgu2 ni da dikire senior even kepada aku.Huh!Tentu kecewa mak bapak kalo tau perangai anak2 diorang kat skolah.Tu baru skola menengah.Kalo da abes SPM canela agaknye.Aku bukan prejudis kat budak bandar, tapi hakikatnya aku bersekolah kat area rural (walaupon penah skolah St John seminggu). So berdasarkan  pemerhatian aku student kat tempat aku lebih bermoral dari budak2 skola tuttt tu. Hmm..macamanapun aku rase zaman sekarang ni same je.Kampung atau bandar kalau salah didikan, terdedah pada influences yang tak baik maka hasilnya adalah hancoo..

Ahh persetankan masalah ni. Tu bukan core biz aku.Sekarang tugas aku inspect building tu.Yela sekarang aku da dewasa.Sekarang aku perlu menyara hidup aku sendiri.Sedar tak sedar sekarang aku perlu menyara diri aku sendiri.Ye memang benar, kebanyakkan masa semasa aku belajar pon aku menanggung diri sendiri menggunakan duit ptptn dan elaun navy.Tapi sekarang aku totally on my own.macam tak caye kan.Rase macam baru semalam aku sedang bermain riang kat Felda Selendang Satu.Minggu depan da nak start inspect luar Shah Alam. I just luv the job and all the people yang same2 dgn aku skrg. Hidup building inspector!!!

MySpace

4 comments:

embun d tengah malam said...

aku suka la post ni bro..hahahha

aper2 pun keje rajin2..

best dapat knal2 dengan kau..

YASIR said...

thanks bro..haha.

annfrendly said...

budak2 sekarang memang nakal laen macam..hihi..
tak taw nape... bestnya kerja.. dapat berjalan merata2.. tak cam kerja opis.. bosan..

YASIR said...

ann keje opis pon best gak.malam2 leh jln2.keje site keje bwak lik umah sampai malam..huuhu