JellyPages.com

Thursday, June 17, 2010

CBR oh CBR..

CBR 150 R. Ni bukan nama robot.Atau kod bangunan yang aku nak inspect esok.Tapi tu motor aku.  Motor tu warna biru. Berjenama Honda. Ingat Honda ye, bukan Demak atau Nitro. So memang terbukti ketahanan dan prestasinya. Tapi orang kate kalo da sampai masanya dia nak rosak rosak jugak.Even aku pakai Bimmer (BMW) sekalipun. 2 minggu yang terakhir ni CBR aku tu betol2 da merajuk dengan aku.Bermula dengan rantai yang kendur.Kemudian rantai slip.Kemudian sporket jadi tajam.Ok fine da sampai masa nak tukar sporket.So aku tukar sporket standard yang masih aku simpan.Size 44 compare to size 42 yang da haus tu.The aku pakai rase okla.Cume bising sikit.Tapi tak lame lepas tu power aku lost.Enjin mengaum tapi pick up, power tade.Hah?Pekejadahnye motor aku ni?Aku cuba berfikiran positive.Hmm ni sebab setting rantai ni..(padahal dalam hati aku duk kate clutch ada problem).Tapi aku fikir sporket jugak sebab nak save duit konon.

Bingung.Dan perasaan masa naik Z dulu datang balik.Nak bawak motor pon da tak selera.Parking je kat bawah.Nasib baik aku pergi kerja naik kereta so memang motor tu hari2 berehat kat bawah umah flat 6 tingkat aku tu..

Tapi masalahnya i have to face this.Sebab hati aku tak tenang kalau harta paling aku sayang dalam hidup aku  tersadai macam tu je.So last Saturday (12 JUN) aku pergi Honda 4S kat Seksyen 17.Kedai ni okla.Leh buat motor aku.Tapi penipu jugak.Banyak main harga.Disebabkan nak save duit aku stick dengan positive mind aku.Tukar sporket.Belakang ingat nak masuk balik 42 sebab dah biasa.Tapi kedai tu sengal.Barang tade tapi tayar da tercabut.Aku leh je suh die pasang balik.Tapi piki alang-alang.So akhirnya jadi 15-43.Berbanding yang aku nak 15-42 dan standard 15-44.Okla jugak.Leh try setting baru.Harga agak mencabar jiwa dan raga jugak.

RM90

Tapi nampaknya firasat aku betul.Its not sprocket, but it is clutch plate.The grip isn't there anymore.Bawak balik dan bertenang seketika...

Dan akhirnya setelah berfikir secukup rasa semalam Selasa (15 JUN) ~ lepas berhari-hari tak lalu makan, tido tak lena, mandi tak basah dan sebagainya aku nekad.Aku mesti hantar CBR pegi jumpe pakar.Dan setelah survey, kajian dan soal jawab aku decide nak anta kat Lindungan Motor dekat dengan Bandar Sunway..Tu seme cadangan dari sorang brader CBR gak.Ala budak forum ..Tapi pagi hari tu aku buat lagi further survey.Call otai sane call senior sini..yela CBR ni bukan leh anta sebarangan kedai.Bukan cam Cepai..leh anta bengkel kampung je..3 jam gak aku bersoal jawab dengan sorang lagi brader CBR. Kay name die.Akhirnye tukar plan.Anta dekat Bifrost Motor kat Seri Kembangan.Aku dala tataw jalan.nasib baik ade GPS company bagi pinjam..haha...



Hehe..so hari tu aku pegi berpandukan Abang Garmin (GPS).Lame gak kat sane.Petang kul 3 baru aku sampai umah.Tau kene brape?Tukar minyak enjin + tukar coolant + tukar 4xClutch plate.

RM 130

Rase cam nak nangis je bile piki balik.hadoi..duit..cam air mengalir..tapi CBR da okla.Tenang sikit hati aku.Pasni harap-harap janganla ko wat perangai lagi wahai CBR.Kejam tul..huhu.Hmm..ape pun nila hidup.CBR ni part of aku punye hidup so nak tak nak kene hadap jugak.Anyway kalo korang ade harta korang sayangila harta tu.Belai die elok-elok.Aku ni nak dapat harta susah, semua kena ikhtiar sendiri.lainla yang mak bapak bagi semua.Ambik lesen parent bagi duit, pakai moto parent bagi duit, beli kereta parent bagi duit..tak cam aku.Semua yang aku nak aku kena usaha sendiri..Anyway tu rezeki korang.Bersyukurla kalau korang macam yang aku cakap tu..wah panjangnye bebel pasal CBR.Cukupla kot...Sebelum aku balh nak bagi korang tengok cbr aku sekali lagi hahaha...enjoy..


Saje bagi gambar kecik..sebab CBR aku kecik..kalo aku pakai CBR 1000 aku letak gambar besar-besar..haha..da...